söndag 18 september 2016

Att beskriva en händelse

Varje dag är du med om hundratals händelser och du träffar massor av människor som du kan berätta om. Det du har varit med om , det du har upplevt och känt kan bli dina bästa berättelser. Använd dina känslor när du skriver, så blir läsaren intresserad av din berättelse. Ingen kan skriva din historia bättre än du själv.

Knep 1
Med adjektiv och adverb beskriver du hur något är och ser ut och hur något sker. Om du till exempel ska berätta om en olycka kan du använda dig av adjektiv för att beskriva personer och saker: Bilen är röd, vägbanan är blöt, föraren är berusad.
Genom att använda adverb kan du beskriva hur något sker. Föraren kör snabbt, osäkertvingligt och så vidare.
Dina beskrivningar blir på detta sätt mer målande och intressanta.

Knep 2
Låt en person i berättelsen iaktta och reagera på det som han ser. I en beskrivning av en olycka kan du berätta om hur en elev på väg till skolan ser bilen, skriker till barnet på cykeln att han ska akta sig, rusar fram och ringer efter ambulans, samtidigt som en massa tankar far igenom hennes huvud.
Nu gäller det att öva,öva och återigen öva för att bli en bättre skribent!


För att få lite inspiration till ditt skrivande rekommenderar jag att du tittar på hur "Djurens Konung" gör för att få ihop mat för dagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar